Przepisy na lody


1.Sorbet Morelowy


Składniki:

  • 1 kg moreli
  • 3 łyżki miodu
  • sok z połowy cytryny
  • pół szklanki syropu kukurydzianego lub golden syrupu lub syropu cukrowego

Morele przepołowić i odpestkować. Ułożyć na blaszce rozcięciami ku górze, polać miodem i piec przez 20 minut w temperaturze 180oC. Wyjąć, wystudzić. Wystudzone morele i pozostałe składniki umieścić w blenderze kielichowym i zmiksować do momentu otrzymania puree (można też użyć blendera ręcznego). Przelać do naczynia, przykryć folią spożywczą i schłodzić do temperatury lodówkowej, najlepiej przez całą noc.

Wykonanie :

schłodzone składniki zmiksować, przelać do pojemnika, włożyć do zamrażarki. Podczas chłodzenia mniej więcej co 30 minut przez pierwsze 3 godziny zmiksować, by nie wytworzyły się kryształki lodu i by sorbet był bardziej puszysty. Zamrozić.


2.Lody truskawkowo - bananowe


Składniki :

  • 400 g truskawek, zamrożonych
  • 400 g bananów, zamrożonych i pokrojonych na kawałki (waga bez skórki)
  • 60 ml śmietanki kremówki 36% lub śmietanki kokosowej (gęstej części z mleka kokosowego), schłodzonej
  • syrop klonowy lub syrop z agawy do smaku

Truskawki i banany umieścić w misie malaksera i zmiksować do powstania masy o konstystencji lodów. Lody na poczatku będą dość sypkie - dolać śmietanę kremówkę lub śmietankę kokosową, dosłodzić do smaku.

Wykonanie:

miksować pare razy, aż do osiągnięcia lekko kremowej i jednolitej konsystencji (jak na zdjęciu). Podawać natychmiast lub odłożyć do zamrażarki na później.