Przepisy na lody
1.Sorbet Morelowy
Składniki:
- 1 kg moreli
- 3 łyżki miodu
- sok z połowy cytryny
- pół szklanki syropu kukurydzianego lub golden syrupu lub syropu cukrowego
Morele przepołowić i odpestkować. Ułożyć na blaszce rozcięciami ku górze, polać miodem i piec przez 20 minut w temperaturze 180oC. Wyjąć, wystudzić. Wystudzone morele i pozostałe składniki umieścić w blenderze kielichowym i zmiksować do momentu otrzymania puree (można też użyć blendera ręcznego). Przelać do naczynia, przykryć folią spożywczą i schłodzić do temperatury lodówkowej, najlepiej przez całą noc.
Wykonanie :
schłodzone składniki zmiksować, przelać do pojemnika, włożyć do zamrażarki. Podczas chłodzenia mniej więcej co 30 minut przez pierwsze 3 godziny zmiksować, by nie wytworzyły się kryształki lodu i by sorbet był bardziej puszysty. Zamrozić.
2.Lody truskawkowo - bananowe
Składniki :
- 400 g truskawek, zamrożonych
- 400 g bananów, zamrożonych i pokrojonych na kawałki (waga bez skórki)
- 60 ml śmietanki kremówki 36% lub śmietanki kokosowej (gęstej części z mleka kokosowego), schłodzonej
- syrop klonowy lub syrop z agawy do smaku
Truskawki i banany umieścić w misie malaksera i zmiksować do powstania masy o konstystencji lodów. Lody na poczatku będą dość sypkie - dolać śmietanę kremówkę lub śmietankę kokosową, dosłodzić do smaku.
Wykonanie:
miksować pare razy, aż do osiągnięcia lekko kremowej i jednolitej konsystencji (jak na zdjęciu). Podawać natychmiast lub odłożyć do zamrażarki na później.